Przyprawy i owoce Zanzibaru

zanzibar - widok   Zanzibar, wyspa położona na Oceanie Indyjskim, od wieków jest jednym z głównych eksporterów przypraw. Jej głównym bogactwem są goździki, cynamon, pieprz, wanilia. Będąc na wyspie koniecznie trzeba wybrac się na wycieczkę po plantacji przypraw.

Wanilia   Wanilia  

Wanilia
Pnącze z gatunku storczykowatych. Aromatyczne laski wanilii otrzymuje się w wyniku fermentacji i wysuszenia widocznych na zdjęciu strąków.

Piper nigrum - pieprz   Piper nigrum - pieprz

Pieprz Piper nigrum
Pnącze o zdrewniałych, dolnych gałęziach. Uprawiany dla owoców, z których otrzymuje się pieprz biały - z dojrzałych owoców, czarny - z niedojrzałych, sfermentowanych i wysuszonych i zielony - z niedojrzałych, zamarynowanych w kwasie octowym.

cynamon   goździki

Cynamon i goździki
Popularną przyprawę cynamon, otrzymuje się z wysuszonej kory. Z korzeni natomiast, uzyskuje się olejek kamforowy.
Zanzibar jest największym dostawcą goździków na świecie. Państwo ma monopol na handel tą przyprawą. Aromatyczne goździki - to nierozkwitłe, wysuszone pączki kwiatowe tej niepozornej rośliny.

imbir   kardamon

Imbir i kardamon
Imbir to rodzaj byliny o bardzo silnie rozwiniętych kłączach, używanych jako przyprawa i środek leczniczy
Spokrewniony z nim kardamon na z kolei cenne nasiona. Jest po szafranie najdroższą przyprawą na świecie.

Muszkatałowiec nasienny   kakaowiec właściwy

Muszkatałowiec nasienny i kakaowiec właściwy
Nasiona muszkatałowca to aromatyczna gałka muszkatałowa, w dużych ilościach może być halucynogenna.
Drzewo kakaowe swoją sławę zawdzięcza owocom, zawierającym 20-60 nasion. Nasiona są fermentowane, suszone, prażone a na koniec mielone. Z gęstej masy otrzymuje się masło kakaowe.

ananas   banan

Owoce - ananas i banan
Bananów na świecie jest około 80 gatunków. Rosną pomiędzy zwrotnikiem Raka a Koziorożca. Te na zdjęciu, to banany jadalne wyłącznie w postaci ugotowanej bądź upieczonej. Niedojrzałe grono, składające się z kilku rzędów kiści ucinana się wraz z łodygą.

karambola   papaja

Karambola i papaja
Karambola ma charakterystyczne owoce z ostrymi krawędziami, w przekroju wygląda jak gwiazda.
Papaja to drzewo, o wys. do 10m składające się z pnia, ale bez gałęzi. Liści wyrastają bezpośrednio ze szczytu pnia, tam też umieszczone są owoce, o aromatycznym, bogatym w witaminy miążu.

Drzewo szminkowe   Bixa orellana

Drzewo szminkowe - Bixa orellana
to krzew lub małe drzewo. Jego owoce posiadają naturalny barwik zwany annatto(surowy wyciąg) lub biksyna(barwnik rozpuszczalny w tłuszczach), W międzynarodowej nomenklaturze oznaczony jako E160b. Stosowany jako naturalny barnik do zdobienia ciała i w przemyśle spożywczym np. w serach Cheddar, Red Leicester, czy Brie.

Durian właściwy   Durian właściwy

Durian właściwy
Powszechnie zakazane jest spożywanie jego owoców w miejscach publicznych, jak również ich transport, ze względu na okropny fetor jaki wydzielają. Uchodzi za prawdziwy przysmak, spożywany na surowo lub przetwarzany w pastę czy syrop. Ma również własności lecznicze, przeciwgorączkowe

Chlebowiec różnolistny   Chlebowiec różnolistny

Chlebowiec różnolistny Artocarpus heterophyllus
Drzewo nazywane drzewem bochenkowym, ma jeszcze większe owoce, dochodzące do 20kg wagi. Liście mniejsze, całobrzegie.

Chlebowiec właściwy   Drzewo mangowe

Chlebowiec właściwy Artocarpus altilis i Drzewo mangowe
Owoce drzewa chlebowego osiągają 25cm srednicy i do 5kg wagi. Zawiązują owoce przez cały rok, wykorzystywane do różnych potraw. Liście duże, głęboko wcięte.
Drzewa mangowe rosną w centralnym miejscu każdej wsi, dając cień i owoce, osiągające do 2kg. Żółte, do ciemnoczerwonych, pachnące i pożywne, spożywane w najróżniejszych postaciach.

Część informacji tu podanych pochodzi z nowo wydanej książki Państwa Jolanty i Karola Węglarskich - Rośliny dalekiej Azji. Mimo różnic kontynentu ich zdjęcia i opisy pomogły mi w identyfikacji roślin afrykańskich.